Değerleme raporları günümüzde en fazla bankalarda kredi aşamalarında kullanılmakla beraber, günden güne kullanım alanları genişlemektedir. Mahal Değerleme’nin müşterileri, değerleme raporlarını en çok şu alanlarda kullanmak üzere talep ediyor:

  • Miras paylaşımı amacıyla
  • Şirket değerlemesine konu duran varlıkların değer tespiti amacıyla
  • Boşanma davalarında
  • Yurtdışında vergi mükellefiyetine konu değer tespitlerinde
  • Eskiye dönük değerin tespit edilmesi amacıyla
  • Kentsel dönüşümde daire sahiplerinin mevcut ve yeniden yapılacak binadaki değerlerin tespit edilmesi amacıyla
  • SGK ve Vergi Dairesi’ne teminat vermek amacıyla
  • Teminat karşılığı bayilik sistemi ile çalışan kurumlar
  • Alım-satım aşamasında değer ve hukuki durum tespiti amacıyla

Değerleme Raporu Nedir?

Değerleme raporu, gayrimenkulün türüne bağlı olarak değişmekle birlikte 10 sayfadan başlayan bir rapordur. Formatın türüne, gayrimenkulün türüne ve talep edilen ek başlıklara göre 70-80 sayfaya kadar çıkabilmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Raporu Kaç Lira?

Değerleme raporu hizmet bedeli gayrimenkulün türüne bağlı olarak değişiyor, ancak bedeli alınan gayrimenkulün bedeli ile karşılaştırılınca oransal olarak oldukça düşüktür. Değerleme hizmeti, sadece bir raporlama olarak görülmemeli. Değerleme hizmeti, muhtemel karşılaşılacak sorunları gayrimenkulü edinmeden önce alıcıyı bu sorunlardan haberdar etmektedir. Bu bakışla, hizmet bedeli ile karşılaştırılamayacak düzeyde ‘faydalı’ bir hizmettir.

Değerleme Raporu Kaç Günde Hazırlanıyor?

Rapor süreci de, hizmet bedeli gibi raporun içeriğine, gayrimenkulün türüne ve müşterilerin rapordaki beklentilerine göre değişmektedir. Basitçe bir bilgi vermek gerekirse, bir konut raporu yaklaşık 3 gün içerisinde müşterilere teslim edilmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

Ekspertiz alanındaki uzmanlığımız arsa değerleme, tarla değerleme, konut değerleme, ofis değerleme, dükkan değerleme, mağaza değerleme, fabrika değerleme, otel değerleme, benzin istasyonu değerleme ve liman değerleme yanı sıra tesis ve makine gibi diğer varlıkları da içeren karmaşık özel gayrimenkul değerleme projelerine uzanmaktadır.

SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanları

Türkiye çapında 100’ü aşkın deneyimli SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, makine değerleme uzmanı, otel değerleme uzmanı, akaryakıt değerleme uzmanı, otel danışmanı, akaryakıt istasyonu danışmanı, makine ekipman danışmanı ve gayrimenkul değerleme uzmanlarından oluşan etkin bir ağ oluşturduk. Farklı disiplinlerden oluşan ekibimiz geniş yerel pazar bilgisini kullanarak yüksek kalitede gayrimenkul ekspertizi ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Sizi Nelerden Korur

Gayrimenkul, birçok ürüne göre pahalıdır.  Oldukça pahalı arabalar olmasına rağmen, en pahalı mülk gayrimenkuldür diyebiliriz. Günümüzde araç alırken, birçok alıcının artık araç ekspertiz hizmetinden yararlandığını görüyoruz. Fiyat konusunda emin olabilirken alıcılar, daha çok teknik konularda emin olamıyorlar.

O halde, fiyat genelde alıcıların ve satıcılarında daha kolay tahmin edebildiği veya fikir yürütebildiği bir alan diyebiliriz. En basitinden, almayı ya da satmayı düşündüğünüz gayrimenkul için, çevrede bulunan emlakçılarla görüşerek değer konusunda bilgi edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra, internetten emlak sitelerine bakarak yine değer konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Tabi, almayı veya satmayı düşündüğünüz gayrimenkul çevresinde yeterli veri varsa. Peki yoksa? İşte bu durumda değerleme şirketinden alacağınız rapor sizin için en doğru rakamı verebilir.

 Peki değerleme ile nelerden korunmuş oluruz:

  1. Almayı düşündüğümüz gayrimenkule fazla para vermekten
  2. Almayı düşündüğümüz gayrimenkulün resmi durumunda bilmediğimiz durumlardan
  3. Satmayı düşündüğümüz gayrimenkulü ucuza satmaktan
  4. Satmayı düşündüğümüz gayrimenkul için fazla değer biçerek kaybedeceğiniz satış sürecinden
  5. Satmayı düşündüğünüz gayrimenkulün resmi durumu hakkında bilgi sahibi olmadan satarak karşı tarafı zarara uğratmaktan

Birçok alıcı ve satıcı, tapu senedine bakarak birçok bilginin o evrakta yazılı olduğunu zanneder. Ancak o bilgiler, maalesef sizin gayrimenkul hakkında fikir sahibi olmanıza yeterli değildir. Doğru olan, o evrak ile araştırmaların yapılmasıdır. Ülkemizde, bu araştırmalar en basit türünde 2-3 gün sürmektedir.

Değerleme Hizmeti Hakkında Yanlış Bilinenler

Bu hizmet henüz çok iyi bilinmediğinden, yanlış bilinenler var. Bunların düzelmesi elbette zaman alacaktır. Her gün Türkiye’nin 81 ilinde değerleme hizmeti sunan bir firma olarak, bizlerin görevi de yanlış bilinenleri sizlere anlatabilmek.

Değerlemeyle ilgili yanlış bilinenler:

  • Değerleme uzmanı, istenen fiyatı yazar!
    • Değerleme uzmanı bağımsızdır, araştırmalarına ve veri tabanına göre değer tespiti yapar. Yaptığı raporlar sorumlu değerleme uzmanları tarafından ve denetmenler tarafından kontrol edilir.
  • Değerleme raporu sadece fiyatı gösteren bir rapordur.
    • Değerleme raporu, sadece değeri gösteren değil gayrimenkulü ilgilendiren tüm resmi durumları inceleyen teknik bir kıymet takdiridir.
  • Herkes değerleme yapabilir.
    • Değerleme uzmanları, SPK sınavını geçerek lisans alan uzmanlardır. Sadece lisanslı değerleme uzmanları, değerleme yapabilir.
  • Değerleme çok pahalı bir hizmettir.
    • Gayrimenkulün değerine göre oldukça uygun fiyatlıdır. Karşılaşabileceğiniz maddi zararlara kıyasla, oldukça uygundur.
  • Değerleme çok hızlı yapılır 1-2 saatte biter.
    • Değerleme, saha incelemeler, Tapu ve Belediye incelemeleri ve masa başı çalışmaları ile 2-3 gün içerisinde yapılabilmektedir.
  • Değerleme telefonda yapılabilir.
    • Değerleme uzmanlarının, telefonda değerle ilgili bilgi vermesi etik kurallara aykırıdır.
  • Değerleme çok yaşlı kişiler tarafından yapılır.
    • Değerleme uzmanları, lisans sınavını geçebilen kişilerden oluşmaktadır. Meslekte ortalama yaş 26-45 civarındadır.